Zoals het bij de bakker op de hoek is, zo is het ook in het echte leven. Wat van gisteren is, bestempelen wij al snel als Oud. O, wil je Nieuw? Nee, Nieuw komt morgen! Nieuw is populair. Bij ons allemaal. Nieuw is een toverwoord. Nieuw is beter. Lekkerder, Gezonder, Mooier en spannender. Weg met Oud, zegt ons brein!

Het Oud en Nieuw-denken, we komen het overal tegen. Neem het Journaal. De mode. De techniek. Ons werk. In de wereld waarin wij leven, moet alles sneller, geavanceerder, dynamischer en vooral Nieuw zijn! En dientengevolge is al het andere in onze beleving al snel Oud en geschikt voor de uitverkoop…
Op deze plek doe ik graag een pleidooi voor Oud. Laten we het Oude blijven koesteren. Laten we onze tradities in ere herstellen. Gewoonten van toen in acht blijven nemen. Ideeën van vroeger een kans blijven geven. Proza en poëzie van toen blijven lezen. Klanten van het eerste uur extra verwennen. Vrienden van vroeger omarmen. Gerechten van toen blijven eten. Van mijn part van het brood van gisteren weer broodpap maken (met een klontje echte roomboter!). En laten we blijven genieten van wat ooit van gisteren was en gewoon goed is. Doet u mee?